Un must-read pentru tinerii profesionisti romani aflati in cautarea propriei identitati

Un articol de Dana Costache

ROMANUL “VIZITATORUL” VA FI LANSAT LA BUCURESTI PE 10 MAI

Asteptam de mult o carte care sa ofere tinerilor din Romania posibilitatea de a cunoaste mai bine generatia parintilor lor, cea “comunista”.

Uitandu-ma la generatia tinerilor profesionisti de 25-35 de ani, din care fac si eu parte, nu pot sa nu remarc lipsa noastra de interes fata de trecutul tarii si de trecut in general. Pe de o parte, ar trebui sa ne bucure, ca societate, faptul ca noi, tinerii, privim doar in viitor, fara bagajul de frici acumulate de generatiile precursoare.

Pe de alta parte, ma ingrijoreaza faptul ca scopul primordial al generatiei mele este acela de a face bani cu orice pret, iar a munci din vocatie este astazi o optiune pentru foarte putini dintre noi.

Tinerilor profesionisti romani vreau sa le recomand nou-publicatul roman “Vizitatorul”, al carui autor este Tudor Alexander.

Romanul nu este despre politica si nu este despre istorie. Nu e scris in limbajul exhaustiv care pe noi, tinerii, ne-a facut sa ne indepartam de literatura contemporana romaneasca si sa ne apropiem de stilul de scris american.

“Vizitatorul” a fost scris in limba engleza in original, si abia apoi tradus in limba romana. Stilul autorului este fresh, concis, frazele au viata – se misca repede atat prin fata ochilor cat si in imaginatia noastra surescitata, aceea care n-ar mai putea acum sa se uite la un film precum “Il Gattopardo” da capo al fine, dar soarbe nemiscata 3 ore de Avatar.

Romanul pe care vi-l recomand este unul de dragoste. Personajele principale – Andi si Carmen – la randul lor doi tineri “profesionisti” care isi incep cariera si familia la inceputul anilor ‘80, sunt doua oglinzi clare prin care, daca vrem, putem sa privim la propriii nostri parinti, la cele ce trebuie sa fi fost fricile, visurile si ambitiile lor acum 30 de ani.

Povestea, picurata cu scene fierbinti de dragoste, este extrem de antrenanta si se termina neasteptat, ca un film de Inarritu.
Doua tipologii de tineri specifice anilor ‘80, cand, asa cum mi-a spus chiar autorul, “cine putea, pleca din tara”, Andi si Carmen ne ajuta sa gasim raspunsurile la doua intrebari pe care multi dintre noi si le-au pus vis-a-vis de alegerile parintilor nostri: “Cum au reusit sa scape din tara?” sau “De ce s-au incapatanat sa ramana (inainte si imediat dupa Revolutie)?”

Pe scurt, asa cum ne place noua realitatea, virtuala sau nu, firul romanului porneste cu o aparent inocenta poveste de dragoste intre Andi si Carmen, doi studenti. Dar ne aflam intr-un adevarat montagne rouse care ne surprinde cu o prima cadere (nervoasa, am suspectat eu), atunci cand Andi, devenit inginer, dar si proaspat sot si tata, decide sa fuga din tara profitand de o delegatie de lucru la Paris. Doi ani mai tarziu, Andi ajunge la Washington, iar stabilirea lui acolo coincide cu revolutia din ’89.
Incercarea lui de a reuni familia, aducandu-si sotia si baietelul in America, ne dezvaluie un triunghi amoros care ne surprinde si ne intriga. Sosierea lui Carmen la Washington si evenimentele care urmeaza reusesc sa-l aduca pe Andi in culmea disperarii, punand in contrast reusita lui pe plan material – stabilirea in Washington, gasirea unei slujbe bine platite, a unui apartament, cumpararea unei masini – cu esecul lui in plan personal.

Povestea este plina de pasiune, presarata cu introspectii savuroase in bogata istorie de familie a lui Carmen, care, desi era fiica unuia din mai-marii Partidului, se tragea din vechea aristocratie romaneasca.

Cele doua personaje principale isi cauta in permanenta identitatea, iar pentru gasirea acesteia mai intai se apropie pana la contopire, apoi fug, pe rand, unul de celalalt.

Sincer, as prefera sa vad un film romanesc facut dupa aceasta carte decat inca un film romanesc facut despre revolutie.
Ce sens are sa ne identificam cu “trecutul nostru” daca suntem la kilometri distanta (mental si emotional) de generatia care ne precede, de parintii nostri?

Daca ar fi sa-i dau un rating pe IMDB, ar fi 8.4, si stim ca asta este foarte, foarte mult.
Scriitorul Tudor Alexander se afla in aceasta perioada in Romania, unde “Vizitatorul”, publicat de Editura Junimea, va fi lansat la Bucuresti si la Iasi.

Lansarea in Capitala va avea loc in data de 10 mai, ora 17, la Casa Scriitorilor de pe Calea Victoriei, cu o introducere sustinuta de criticul Alex Stefanescu.

Acesta va calatori impreuna cu autorul si la Iasi, unde romanul va fi prezentat publicului in data de 12 mai, la ora 18, la Muzeul Literaturii.
Pentru mai multe informatii despre autor si opera sa, puteti vizita website-ul www.alexduvan.com

103 Responses to “Un must-read pentru tinerii profesionisti romani aflati in cautarea propriei identitati”

  1. [...] blogul Ralucai Duta gasim o recenzie a romanului „Vizitatorul” al lui Tudor Alexander, scrisa de Dana Costache. Am fost invitata la lansarea acestui roman in [...]

Leave a Reply