Faringita mai este cunoscuta si sub numele de inflamatia faringelui sau durerea in gat si apare ca urmare a contactarii diverselor bacterii. Aceasta se manifesta mai ales in sezonul rece si se recunoaste dupa disconfortul la inghitire sau durerea resimtita. Faringita apare in urma unei infectii virale sau bacteriene, insa exista si alte cauze care duc la aparitia acesteia. Printre aceste cauze se numara: refluxul gastroesofagian, toxinele, traumatismele, alergiile, epiglotita, precum si diverse traumatisme. Majoritatea cazurilor de faringita sunt de origine virala si apar ca urmare a afectiunii rinovirusurilor, adenovirusurilor sau a coronavirusurilor. De asemenea, si virusul influenta poate influenta dezvoltarea cazurilor de faringita.

Faringita poate fi cauzata de virusuri precum virusul Herpes, virusul Epstein-Barr, virusul imunodeficientei umane sau Coxsackie.

Faringita de origine bacteriana apare in urma unei suprainfectii faringitei virale. Streptococul hemolitic de grup A sau streptococul de grupa B si C pot determina aparitia faringitei. Printre principalele simptome care ajuta la identificarea acestei afectiuni se numara: febra, disconfort la inghitire, senzatia de gura uscata, amigdale inflamate, dificultati la vorbire.

Principalele simptome care denota aparitia faringitei sunt: febra moderata, rinoreea, cefaleea, conjunctivita si tusea. Faringita dureaza de obicei 7 zile, insa in functie de complicatiile aparute aceasta poate dura si mai mult timp.

Diagnosticul de faringita acuta va fi pus de catre medicul specialist in urma unei analize detaliate. Prin examenul clinic se va evalua aspectul faringelui si ochii, nasul, urechile si ganglionii limfatici locali. De asemenea, se va discuta cu pacientul despre istoricul sau medical, despre posibile probleme pe care acestea le-a mai avut si simptomele pe care le are. Pentru faringita de cauza bacteriana se va recomanda ca pacientul sa efectueze un exudat faringian. Acesta se realizeaza folosind un tampon care recolteaza un prelevat faringian. Proba care se va recolta va fi analizata. Astfel se va stabili agentul patogen si se vor identifica antibioticele necesare pentru a trata infectia. Exista si teste rapide care pot fi folosite pentru a detecta infectia de streptococ. In cazul in care este necesar, medicul specialist poate solicita si efectuarea unor analize de sange.

In ceea ce priveste tratamentul impotriva faringitei, acesta va fi stabilit in functie de agentul patogen care a provocat inflamatia. In cazul infectiilor bacteriene se vor folosi antibiotice precum penicilina, clindamicina, amoxicilina sau cefalosporine.

Pentru a reduce din severitatea simptomelor se poate apela si la corticosteroizi. De asemenea se pot folosi si pastile de supt care vor reduce durerea si inflamatia locala. Consumarea lichidelor ajuta la prevenirea deshidratarii, iar folosirea unui umidificator ajuta la impiedicarea uscarii mucoaselor in timpul somnului.

Pentru a trata faringita se recomanda foarte multa odihna si respectarea orelor de somn. De asemenea, se mai recomanda si o dieta bogata in nutrienti si evitarea alimentelor condimentate, a fumatului si a alcoolului.

Pentru a preveni aparitia faringitei se recomanda respectarea principalelor reguli de igiena. Printre acestea se numara: spalarea mainilor in mod regulat, dezinfectarea suprafetelor contaminate, evitarea contactului cu persoanele bolnave, evitarea factorilor toxici sau iritanti si folosirea dezinfectantului atunci cand nu exista produse de igiena personala sau de curatare.

Pentru a primi mai multe detalii cu privire la faringita tratament, masuri de preventie a faringitei si cum sa evitati expunerea la factorii de risc, puteti face o vizita la Clinica ORL – Zone Medical Estet din Bucuresti. Echipa coordonata de Dr. Mirela Turcu este pregatita sa va ajute, iar clinica dispune de aparate performante, de ultima generatie, care pot investiga in detaliu si contribui astfel la vindecarea acestor afectiuni. Cu ajutorul personalului medical veti primi un tratament faringita care va va ajuta sa va insanatositi in cel mai scurt timp si sa evitati astfel aparitia complicatiilor.