Bolile care afectează articulația genunchiului pot provoca o serie de simptome, inclusiv durere, rigiditate și mobilitate redusă. Unele boli comune ale articulațiilor genunchiului includ osteoartrita, artrita reumatoidă și guta. Osteoartrita este cel mai frecvent tip de artrită care afectează articulația genunchiului. Este cauzată de uzura cartilajului care acoperă capetele oaselor din articulație. Artrita reumatoidă este o boală autoimună care poate afecta nu numai genunchii, ci și alte articulații din corpul dumneavoastră.

Tratamentul pentru aceste boli va depinde de severitatea lor și de cauzele care stau la baza. Cazurile ușoare pot fi tratate cu odihnă, pungi cu gheață, bandaje compresive sau bretele pentru a susține genunchii afectați în timpul activității. Terapia fizică poate ajuta la întărirea mușchilor din jurul genunchilor afectați pentru a reduce durerea și pentru a îmbunătăți mobilitatea. Pentru cazurile mai severe, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a repara sau înlocui țesutul deteriorat.

În concluzie, detectarea precoce și gestionarea bolilor articulațiilor genunchiului sunt esențiale pentru rezultatele de succes ale tratamentului. Persoanele care suferă de disconfort persistent la genunchi ar trebui să se consulte cu medicul ortoped despre cauzele potențiale și opțiunile de tratament disponibile pentru ei.

Cauzele bolilor articulațiilor genunchiului

Există mai multe cauze ale bolilor articulațiilor genunchiului, inclusiv osteoartrita, artrita reumatoidă și guta. Osteoartrita este cel mai frecvent tip de boală a articulației genunchiului și apare atunci când cartilajul care amortizează oasele genunchiului se uzează în timp. Acest lucru poate duce la durere, rigiditate și umflare a articulației genunchiului. Artrita reumatoidă este o afecțiune autoimună care provoacă inflamații la nivelul articulațiilor din tot corpul, inclusiv la nivelul genunchilor. Guta apare atunci când cristalele de acid uric se acumulează în articulații, provocând dureri ascuțite și umflături.

Tratamentul bolilor articulațiilor genunchiului depinde de starea specifică și de severitatea simptomelor. Unele tratamente comune includ medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pentru a reduce durerea și inflamația, terapia fizică pentru întărirea mușchilor din jurul articulației genunchiului, injecțiile cu corticosteroizi pentru a reduce inflamația în cazurile severe și intervenția chirurgicală pentru înlocuirea sau repararea părților deteriorate ale articulației genunchiului.

Metodele de prevenire a bolilor articulațiilor genunchiului includ menținerea unei greutăți sănătoase pentru a reduce stresul asupra genunchilor în timpul activităților precum mersul pe jos sau alergarea, purtarea de încălțăminte adecvată, cu un suport bun pentru arc și amortizare în timpul exercițiilor fizice sau activități zilnice care implică perioade lungi de stat sau de mers pe jos. În plus, s-a demonstrat că o dietă echilibrată, bogată în antioxidanți, ajută la prevenirea anumitor tipuri de artrită prin reducerea stresului oxidativ, care duce la inflamație cronică care dăunează celulelor în timp, ducând la afecțiuni degenerative precum osteoartrita.

Diagnostic și teste pentru genunchi

Există mai multe modalități de a diagnostica și testa bolile care afectează articulația genunchiului. Cea mai comună metodă este examinarea fizică, în care medicul verifică umflarea, sensibilitatea, amplitudinea de mișcare și stabilitatea genunchiului. Ei ar putea cere, de asemenea, un istoric medical și detalii despre orice răni sau accidente recente care ar fi putut cauza leziuni la genunchi.

Pentru un diagnostic mai detaliat, pot fi efectuate teste imagistice, cum ar fi raze X, RMN sau tomografii. Aceste teste oferă o imagine mai clară a oricăror leziuni interne sau anomalii ale articulației genunchiului. În unele cazuri, ar putea fi necesare și analize de sânge pentru a verifica nivelurile de inflamație.

Odată ce diagnosticul este confirmat, opțiunile de tratament vor depinde de boala specifică care afectează articulația genunchiului. Aceasta poate varia de la metode non-chirurgicale, cum ar fi odihna, aplicarea gheții, infiltrații și kinetoterapie, până la proceduri chirurgicale.

Tratament cu acid hialuronic

Bolile care afectează articulația genunchiului pot fi debilitante și dureroase. Unul dintre cele mai comune tratamente pentru astfel de afecțiuni este reprezentat de infiltrațiile cu acid hialuronic. Această substanță se găsește în mod natural în lichidul sinovial, care înconjoară articulațiile și acționează ca un lubrifiant pentru a reduce frecarea dintre oase. Cu toate acestea, la persoanele cu boli ale articulațiilor genunchiului, cum ar fi osteoartrita sau artrita reumatoidă, cantitatea de acid hialuronic scade în timp.

Acest tratament cu acid hialuronic funcționează prin înlocuirea acestei cantități scăzute de lubrifiant natural în articulația genunchiului. Injecțiile sunt de obicei efectuate de un profesionist din domeniul sănătății și implică injectarea unei substanțe asemănătoare gelului direct în articulația afectată a genunchiului. Această injecție oferă ameliorarea durerii, îmbunătățind în același timp mobilitatea prin reducerea inflamației și restabilirea lubrifierii.

Deși nu toți pacienții răspund la fel de bine la tratamentul cu acid hialuronic, acesta s-a dovedit a fi eficient în multe cazuri de osteoartrită ușoară până la moderată sau de artrită reumatoidă care afectează articulația genunchiului. Este o alternativă pentru cei care nu pot lua medicamente pe cale orală sau nu au răspuns bine la alte tratamente precum corticosteroizi sau kinetoterapie.

Prevenirea bolilor articulațiilor genunchiului

O modalitate de a preveni bolile articulațiilor genunchiului este angajarea în activitate fizică regulată care întărește mușchii din jurul genunchilor. Acest lucru reduce stresul asupra articulației genunchiului și previne uzura. În plus, menținerea unei greutăți sănătoase este esențială, deoarece excesul de greutate exercită presiune asupra genunchilor.

În plus, purtarea de încălțăminte adecvată cu un sprijin bun poate ajuta, de asemenea, la prevenirea bolilor articulațiilor genunchiului. Pantofii trebuie să ofere o amortizare adecvată pentru a absorbi șocul atunci când mergi sau alergi. În cele din urmă, este esențial să eviți activitățile care exercită o presiune excesivă asupra genunchilor și să urmezi o dietă echilibrată, bogată în nutrienți precum calciu și vitamina D, care promovează oasele puternice.