Rezultatele analizelor medicale de laborator sunt foarte importante în stabilirea unui diagnostic medical corect. Dar, de asemenea, există o serie de factori, precum metodele de testare, care influențează rezultatele obținute.

Mulți factori influențează rezultatul unui test de laborator. Acestea includ în special: diferențele privind aparatura, unitățile de măsură utilizate, metoda de colectare a materialului pentru testare, factorii clinici sau medicamentele luate de pacient.

Cum influențează factorii externi rezultatele analizelor medicale și diagnosticul final?

Tehnica de laborator de astăzi de la Avanta Medical este de un standard foarte înalt. În prezent, rezultatul analizelor medicale poate fi obținut extrem de rapid. În plus, rezultatele sunt precise, repetabile și, prin urmare, de încredere. Nu schimbă faptul că uneori pot exista discrepanțe, care rezultă, de exemplu, dintr-un număr mare de dispozitive de la diferiți producători. În ciuda eforturilor de standardizare a rezultatelor obținute, gama de standarde valabile poate varia în funcție de analizorul utilizat.

De asemenea, sunt încă utilizate diverse unități de măsură, ceea ce introduce un fel de discrepanță. Doar o analiză mai atentă a rezultatului obținut, de exemplu, din diferite laboratoare, permite aflarea motivului pentru valorile semnificativ diferite ale unui parametru dat.

Respectarea regulilor stabilite privind colectarea, timpul și metoda de depozitare a materialului protejează împotriva rezultatelor false.

Medicamentele și rezultatele corecte ale analizelor

Medicamentele luate de pacient joacă, de asemenea, un rol important în diagnosticul de laborator. În tratamentul unor boli (de exemplu, epilepsia), este important să se monitorizeze concentrația acestora în sânge. Este important să se știe despre efectele medicamentelor în sine și influența lor asupra unor parametri ai sângelui. Un exemplu sunt majoritatea electroliților, de exemplu potasiu, magneziu, calciu, al căror exces în sânge poate rezulta din suplimentarea lor excesivă.

Analizele de laborator de sânge și urină sunt, de asemenea, utilizate pentru a evalua potențialele efecte adverse și nocive ale medicamentelor asupra organismului uman. Acestea includ, de exemplu, așa-numitele teste hepatice pentru a arăta funcția hepatică sau parametrii renali pentru a evalua funcția renală. Prin urmare, atunci când se interpretează cele menționate mai sus trebuie luate în considerare toate medicamentele pe care pacientul le ia.

Factorii clinici și analizele de laborator

Se pot distinge anumiți factori clinici despre care se știe că pot afecta rezultatele analizelor de laborator. Acestea includ, printre altele vârsta și sexul. Pregătirea adecvată a pacientului și timpul de colectare joacă, de asemenea, un rol important. Cele mai multe teste sunt efectuate dimineața pe stomacul gol, așa că cel mai bine este să te asiguri cum să te pregătești înainte de a merge la laboratorul medical. Informații detaliate vor fi furnizate de către medicul care recomandă analizele sau asistenta de la punctul de colectare.

Unele dintre rezultate sunt influențate și de exerciții fizice. Prin urmare, este mai bine să nu practici exerciții fizice înainte de prelevarea de sânge. Un grup specific de analize medicale sunt nivelurile hormonilor sexuali feminini. Nivelul lor este strâns legat de vârsta unei femei și de faza ciclului menstrual, care este determinată pe baza datei ultimei menstruații.

Testele de laborator sunt un element indispensabil pentru diagnosticarea corectă a bolilor și evaluarea sănătății. Cu toate acestea, trebuie să se aibă în vedere constant câți factori pot afecta rezultatele obținute prin intermediul acestora.