Cei norocoși care au moștenit gena de rezistență la carii nu pot fi decât invidiați. Dar ce zici de persoanele predispuse la boli ale țesuturilor dure și moi ale dintelui? În smalț, sub influența anumitor factori, pot apărea în mod constant nu numai procese de distrugere, ci și procese de restaurare – mineralizare.

Cum să oprești cariile dentare la copii și adulți? Pentru a preveni dezvoltarea cariilor ai nevoie să respecți o serie de reguli de igienă, să ai un stil de viață adecvat, și nu în ultimul rând, ai nevoie de proceduri de specialitate.

Tipuri, cauze și dezvoltarea bolii

Aspectul predominant al bolii carioase este că procesele distructive nu apar imediat. În general, durata de distrugere a dintelui este de la 1 la 1,5 ani. Deteriorarea smalțului apare din cauza expunerii la placa microbiană. Factorii care predispun la formarea cariilor sunt:

  • igiena precară (neregulată, neglijentă);
  • lipsa elementelor chimice din organism (calciu, fluor);
  • excesul de carbohidrați (zaharuri) în dietă.

Sarcina principală a bacteriilor din cavitatea bucală este de a fermenta resturile alimentare. În urma reacțiilor se formează acizi organici care perturbă echilibrul pH-ului. Fiecare etapă a bolii este caracterizată de un anumit grad de distrugere.

În ce stadiu este cel mai ușor să oprești dezvoltarea cariilor?

În etapa inițială, procesul este considerat reversibil. Semnalele apariției cariilor sunt – apariția petelor, care cu o îngrijire orală adecvată, poate rămâne neschimbată ani de zile sau poate dispărea fără urmă.

Cum să oprești apariția cariilor? Potrivit medicilor stomatologi, este suficient, în primul rând, să îți perii bine dinții de două ori pe zi și mai ales seara. În al doilea rând, ai nevoie de un consult periodic efectuat la clinica stomatologică.

Baza sănătății dentare este alimentația adecvată. Consumul excesiv de lichide zaharoase și carbogazoase duce la o încălcare a acidității în gură și la distrugerea mai rapidă a smalțului dentar.

Sfatul principal este să te abții de la a bea băuturi acidulate și de a mânca multe dulciuri. Fructele și legumele sănătoase ar trebui să fie în dieta ta cât mai mult posibil. În al treilea rând, încearcă să nu mănânci multă ciocolată, mai ales noaptea și, de asemenea, limitează utilizarea lor între mese.

După o masă „majoră”, poți oricând să te speli pe dinți, dar cu o „gustare” ușoară din mers și în grabă, igiena bucală este adesea uitată.

În al patrulea rând, încearcă să reduci consumul de ceai și cafea și renunță la fumat. Toate acestea creează placa, care este dificil de îndepărtat. În al cincilea rând, medicii stomatologi recomandă insistent să mănânci alimente care conțin fluor și calciu și nu uita de vitamine.

Dacă ai grijă de cavitatea bucală „după dispoziție” și mergi la medicul dentist o dată la cinci ani, nevoia de implanturi nu este departe. Regularitate și minuțiozitate – acestea sunt calitățile necesare pentru prevenirea cariilor.

Propriul dentist este o situație ideală. Un medic cu experiență în care se poate avea încredere, care și-a câștigat o reputație pe termen lung, este de neprețuit.

Stilul de viață este important. Alimentație sănătoasă, activitate fizică, rutina, somnul normal, rezistența la stres, tratarea în timp util a bolilor – toate acestea sunt banale, dar sunt foarte importante pentru sănătatea dinţilor și a gingiilor.

Urmări posibile ale cariilor netratate

În unele cazuri, caria poate fi atât de gravă încât duce la pierderea dintelui. Cariile netratate pot cauza, de asemenea, probleme cu alimentația și vorbirea. Dacă aveți carii, este important să obțineți un tratament cât mai curând posibil pentru a evita aceste complicații.

Dacă cariile nu sunt tratate la timp, aceasta poate progresa până la punctul în care este necesar un tratament de canal. Aceasta poate fi o procedură foarte costisitoare și dureroasă.

Tratamentul de canal este adesea de temut deoarece este asociat cu durerea. Cu toate acestea, tratamentul de canal elimină de fapt durerea prin îndepărtarea pulpei infectate de pe dinte. Tratamentul de canal salvează și dintele, care altfel ar trebui extras. Avantajele tratamentului de canal includ eliminarea durerii și salvarea dintelui.