Iluminatul birourilor este o parte esențială a mediului de lucru. Acesta afectează productivitatea, sănătatea și performanța lucrătorilor și poate avea un impact chiar și asupra rezultatelor finale ale afacerii dumneavoastră.

De fapt, studiile au arătat că un iluminat îmbunătățit poate duce la o mai bună satisfacție a angajaților și la rate de păstrare a angajaților, la rate mai mici de absenteism, la reducerea nivelului de stres și la creșterea productivității.

Iluminatul poate avea un impact uriaș asupra spațiului dvs. de birou, dar poate fi dificil să știți de unde să începeți.

Principiile de iluminare a spațiilor de birouri

  1. Temperatura de culoare: Primul lucru de care trebuie să țineți cont atunci când vă amenajați biroul este temperatura de culoare a luminilor.

Culorile sunt măsurate în unități Kelvin (K), numerele mai mici indicând culori mai calde, cum ar fi galben și portocaliu, iar numerele mai mari indicând culori mai reci, cum ar fi albastru sau violet. Cele mai multe birouri folosesc surse de lumină albă cu o temperatură de culoare între 4500K și 5000K pentru sursa principală de iluminat. Motivul pentru aceasta este că produce un echilibru între tonurile calde și reci care face ca materialele de citit să fie ușor de privit. Cu toate acestea, puteți alege să folosiți temperaturi de culoare diferite în funcție de tipul de muncă pe care o desfășurați în biroul dumneavoastră – de exemplu, dacă vă ocupați de medii vizuale, cum ar fi fotografii sau grafică, atunci o sursă de lumină mai caldă ar putea fi mai potrivită pentru aceste sarcini decât dacă doriți să iluminați departamentul de contabilitate!

2) Folosiți culori vii pe mobilier și pe obiectele de decor, astfel încât acestea să iasă în evidență față de culorile de fundal din jurul lor (acest lucru vă va ajuta ochii să se concentreze pe ceea ce contează cel mai mult), puteți chiar folosi becuri decorative în acest scop.

3) Asigurați-vă că există o mulțime de lumini de deasupra capului (sau lămpi) instalate în tot biroul, astfel încât toată lumea să aibă suficientă lumină, indiferent de locul în care stă, jos sau în picioare.

Ce trebuie să aveți în vedere?

Iluminatul poate fi folosit pentru a face ca un spațiu să pară mai mare sau mai mic; poate crea iluzia de intimitate sau poate oferi o senzație de deschidere; poate crea o atmosferă pentru o activitate sau o sarcină.

Spațiile de birou trebuie să fie luminoase, dar nu prea luminoase. Cantitatea potrivită de lumină îi poate face pe angajați să se simtă împuterniciți și productivi, în timp ce prea multă lumină îi poate face să se simtă stresați și copleșiți.

Există câteva puncte cheie pe care ar trebui să le respectați atunci când proiectați iluminatul biroului dvs:

1) Păstrați cantitatea de lumină constantă pe tot parcursul zilei. Dacă aveți unele zone cu mai multă lumină decât altele, acest lucru va fi deranjant pentru angajații care lucrează în acele zone.

2) Asigurați un iluminat de lucru pentru toate posturile de lucru, astfel încât angajații să nu fie nevoiți să își forțeze ochii pentru a vedea ce fac.

3) Asigurați-vă că există suficientă lumină ambientală pentru persoanele care doresc să se ridice și să se plimbe în timpul zilei – dar nu atât de multă încât să distragă atenția sau să pară deranjantă atunci când oamenii încearcă să lucreze la birourile lor.