Ce se întâmplă dacă ai un accident de mașină? Cine plătește daunele aduse mașinii tale și costurile medicale sau de spital? Ce se întâmplă dacă nu poti lucra o vreme? Cum rămâne cu daunele provocate de alte victime sau cine plătește despăgubiri în accidente rutiere cu deces? Și cine te va ajuta cu formalitățile?

Ce se întâmplă dacă ești rănit, cine te va trata și cine va plăti aceste costuri?

Dacă ești grav rănit într-un accident rutier, vei fi dus la spital de către serviciile de urgență. În caz de răni ușoare, cel mai probabil vei putea ajunge singur la medic.

În cazul în care partea adversă este vinovată, asigurătorul va rambursa costurile medicale și de spital, precum și costurile medicamentelor, protezelor și altor dispozitive medicale.

Victima indirectă, atunci când se pune problema acordării de despăgubiri accidente rutiere cu deces, este îndreptățită să solicite sume de bani cu titlu de daune morale și materiale.

Dar dacă ai vină, va trebui să suporți singur costurile care nu sunt rambursate. Cu toate acestea, este posibil să poți obține rambursarea cheltuielilor tale cu ajutorul altor asigurări, cum ar fi:

  • O asigurare pentru șofer (care acoperă vătămarea ta ca șofer);
  • O asigurare de spitalizare (dacă ești internat);
  • O asigurare pentru accidente de muncă (pentru accidente de muncă sau în drum spre/de la acesta);
  • un contract de asistență (dacă accidentul are loc în străinătate).

Ce se întâmplă dacă nu poți lucra o vreme? Cine îți va compensa pierderea de venit?

Ai fost rănit într-un accident rutier și ești temporar incapabil să lucrezi? Asigurarea șoferului îți poate plăti o indemnizație zilnică pentru a compensa pierderile de venit. Cu toate acestea, poate fi limitat în timp, de exemplu până la doi ani după accident.

Asigurarea șoferului asigură, de asemenea, despăgubiri în caz de invaliditate permanentă. La încheierea contractului, ai de ales între mai multe opțiuni. În funcție de formula aleasă, compensația va fi totală sau limitată la o sumă convenită în avans.

Dacă accidentul a avut loc în timpul programului de lucru sau pe drumul spre serviciu, poți contacta asiguratorul angajatorului.

Cine compensează daunele aduse mașinii tale și plătește repararea acesteia?

În cazul în care mai multe părți sunt implicate în accident, daunele aduse mașinii tale vor fi compensate de asigurarea auto terță parte a părții opuse. Dacă ești vinovat, va trebui să suporți singur costurile – cu excepția cazului în care ai încheiat o asigurare cuprinzătoare, caz în care toate costurile tale vor fi rambursate.

Cine compensează pagubele pe care le-ai provocat?

Asigurarea auto RCA obligatorie compensează toate daunele pe care le provoci unor terți într-un accident cu mașina ta. Acest lucru poate implica atât deteriorarea materială a vehiculului, cât și vătămarea corporală a ocupanților acestuia. Vătămările personale suferite de pasageri în propria mașină sunt, de asemenea, compensate. Numai propriile daune (autoturisme și vătămări) nu sunt acoperite de asigurarea auto.

Cine te va ajuta să îndeplinești formalitățile necesare?

Firma de asigurări se poate implica în tot felul de formalități: modificarea sau rezilierea unui contract, depunerea unei cereri de înmatriculare.