Frumuseţea şi valoarea pietrelor preţioase a fascinat omenirea de-a lungul timpurilor. Diamante, rubine, safire şi smaralde, alături de alte minerale semipreţioase, încastrate în monturi fascinante din aur şi alte metale preţioase, înnobilează bijuterii şi piese de o mare valoare. O bijuterie cu pietre preţioase nu îşi va pierde farmecul şi eleganţa, indiferent de vremurile care vor veni şi vor trece. Timpul conferă valoare acestora, iar noi nu trebuie decât să ne bucurăm de frumuseţea care ne mângâie privirea şi chipul.

Pietrele preţioase

Mineralele care se încadrează pe lista pietrelor preţioase şi semipreţioase sunt foarte numeroase şi variate ca puritate şi calitate, în funcţie de modul în care s-au format şi de impurităţile pe care natura le-a sădit în compoziţia acestora, în lungul proces de transformare pe care le-au parcurs până când au fost scoase la lumina soarelui, şlefuite şi montate cu iscusinţă în bijuterii şi opere de artă. Rubinul, safirul, smaraldul şi diamantul sunt cele patru pietre preţioase care montate într-o bijuterie sporesc valoarea şi preţul acesteia. Celelalte pietre folosite în prelucrarea bijuteriilor,  se încadrează pe lista pietrelor semipreţioase, însă reprezintă o sursă inepuizabilă în crearea celor mai elegante bijuterii.

Alegerea pietrei preţioase

Pietrele preţioase nu reprezintă doar valoare, ci vin încărcate şi cu simboluri, astfel că atunci când decideţi ce piatră doriţi pentru anumite modele de inele aur cu pietre preţioase, pandantive sau cercei, puteţi ţine cont şi de aceste aspecte. Rubinul este piatra naturală de culoare roşie, despre care  se presupune că transferă celor care o poartă protecţie, curaj, puterea de a-şi anula fricile. Purtarea rubinului favorizează creşterea puterii de concentrare,  întăreşte  imunitatea şi asigură sănătatea inimii. Albastrul safirului oferă celei care îl poartă,  speranţă, vitalitate şi curaj, iar verdele smarald  este considerat simbolul rodniciei, conferă clarviziune şi  protejează ochii şi inima. Perfecţiunea pietrelor naturale este atinsă de diamant, fiind cea mai dură piatră preţioasă, care are în compoziţie doar carbon. I se mai spune adamas, termen grecesc tradus de neînvins. Purtarea unui diamant influenţează activitatea cerebrală, oferă  claritate mentală,  sporeşte încrederea în sine şi blochează energiile negative, absorbindu-le. Are un efect benefic asupra  sistemului digestiv şi a inimii. Astfel, pe lângă faptul că sunt foarte frumoase, piterele preţioase au şi efecte benefice asupra celor care le poartă.

Bijuteriile cu pietre preţioase

O bijuterie cu pietre va fi întotdeauna în tendinţe, nedemodându-se niciodată. Însă aceasta va  impune anumite reguli de purtare. O bijuterie cu o piatră preţioasă, nu permite alăturarea acesteia lângă o alta. Valoare şi frumuseţea  unui model din inele aur cu pietre, va fi suficientă pentru o ţinută, astfel că va fi purtat singur. Se poate opta pentru un set elegant, care să includă cercei şi pandantiv, însă trebuie avut grijă să nu se creeze aglomerare. Bijuteriile cu pietre nu sunt recomandate zi de zi, deoarece expunerea acestora la activităţile cotidiene poate conduce la deteriorarea piesei. Bijuteriile cu pietre mici pot fi adoptate la o ţinută office, iar cele mai îndrăzneţe se vor purta cu o vestimentaţie casual. Pietrele mari şi impunătoare cadrează bine cu o ţinută elegantă sau cu una de ocazie. Este recomandat să nu se combine foarte multe tipuri de pietre într-o ţinută, ci să se păstreze o linie elegantă şi frumoasă.